AGUNews

Ocak 2023, Sayı 73

İşletme Mezunumuz Süreyya, Defacto’da Perakende Denetim Uzmanı Olarak Çalışıyor

Basın Yayın Ocak 2023, Sayı 73 4189
İşletme Mezunumuz Süreyya, Defacto’da Perakende Denetim Uzmanı Olarak Çalışıyor


Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Merhabalar, ben Süreyya Gündüz. Abdullah Gül Üniversitesi İşletme Bölümünden 2021 yılında mezun oldum. 2 yıldır Defacto’da Perakende Denetim Uzmanı olarak çalışıyorum. İş sebebiyle İstanbul’a taşındım ve boş vakitlerimde bu şehri keşfetmenin yanında; kitap/dergi okumayı ve yemek yapmayı seviyorum

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

Öncelikle AGÜ’de sağlanan İngilizce eğitimin benim kariyer yolumdaki avantajı çok büyük. Lisans dönemi boyunca aldığımız İngilizce eğitim ile günlük konuşma diline hakim oluyorken, yaptığımız projeler ve okuduğumuz makaleler ile akademik/profesyonel dile de hakim oluyoruz. İkisinin bir arada bulunması bana hem iş arama sürecimde hem de işe başlamamın ardından daha iyi pozisyonlara gelebilmem için birçok kapı açtı diyebilirim.

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

Öncelikle iş dünyası her çalışanın gelişime, öğrenmeye açık olması ve hem ekip hem bireysel iletişimlerin güçlü olmasını bekliyor. Aslında AGÜ mezunlarının bu konuda hep şanslı olacağını düşünüyorum. Çünkü diğer bölümlerle birlikte aldığımız ortak dersler, sürekli farklı kişilerle bir araya gelerek yaptığımız projeler biz farkında olmadan bizim iletişim becerilerimizi güçlendiriyor. Henüz eğitimine devam edenlere önerim; bu çalışmalarda geri planda kalmamaları. Çünkü ekip yönetebilme becerisi ve vizyonu profesyonel hayatta çok kıymetli.

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Açıkçası ben öğrenciliğimin son iki yılında Defacto’da part-time olarak çalışıyordum. Mezun olduktan sonrasında profesyonel olarak iş arayış sürecim başladı ve kısa bir süre bir başka şirkette dış ticaret uzmanı olarak çalışmaya başladım. Fakat perakende sektörünü tanımıştım ve bu alanda çalışmak beni daha çok heyecanlandırıyordu. Bu yüzden Defacto’da perakende denetim uzmanı pozisyonunu için görüşmelerim başladığında o zamanki pozisyonumdan ayrılma kararı aldım. Fakat şunu söyleyebilirim ki iş arama sürecimde özellikle ülkenin önde gelen şirketleri tarafından AGÜ’nün bilinirliği beni çok etkiledi. Hem okul hem de bizden önceki mezunlar iş dünyası üzerinde olumlu etkiler bırakmışlar. Mezunlar iş ilanlarında gördükleri ‘graduated from the reputable universities’ ibaresini gördüklerinde başvurmayı ihmal etmesinler :)

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

Eğitimleri boyunca staj, yarı zamanlı veya gönüllü çalışma olabilir, muhakkak tecrübe edinmelerini tavsiye ederim. Bu tecrübe onları iş hayatına hazırlarken kurdukları network sayesinde mezuniyet sonrası potansiyel iş fırsatları yaratabilirler kendilerine. Ayrıca hayal ettikleri iş için çalışma ortamını, şartlarını gözlemlemelerini öneririm; mümkünse o alanda çalışanlarla birinci ağızdan sohbet etmeyi. Bir işi en iyi o işi yapan anlatır. Böylelikle o alan için analiz yapıp kararlarını daha net verebilirler. Son olarak, artık birçok kurumun ve üniversitenin sağladığı eğitim, workshop ve projeler dijital ortamda yer alıyor. Teknoloji bu kadar ilerlemişken kendilerini geliştirmek için mutlaka bu imkanlardan faydalansınlar.

 

Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?

Yazlarımı staj yaparak veya çalışarak geçiriyordum. Defacto benim öğrenciyken çalıştığım üçüncü şirketti. Bu şirkette profesyonel olarak işe başlamamdaki en büyük etkenler ise daha önce de bahsettiğim gibi kuvvetli iletişim kurmak ve azimli olmak. Hem sektörle ile ilgili hem şirketteki birçok süreç ile ilgili yarı zamanlı çalışırken bilgi sahibi olmuştum, yaptığım işe dahil olmayan kısmı ise kendimi geliştirmek adına sorguladım. AGÜ’de yaptığım birçok projede, iş hayatı ile ilgili yaptığım röportajlarda; perakendeyi, Defacto’yu ele aldım. Rakip analizleri yaparak şirketi daha iyi tanıdım, aslında şu an perakende denetim uzmanı olarak çalışmak için gerekli zemini o zamanlardan oluşturmuşum.

 

AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?

Aslında dil biliyor olmak iş hayatında birçok kapıyı aralıyor diyebilirim. Şu anki pozisyonumda yoğun ağırlıklı yurtdışındaki iş ortaklarımız ile çalışıyorum ve ekip içerisinde yurtdışı tarafının yönetsel olarak da bana bağlı olmasının tek sebebi almış olduğum kaliteli bir İngilizce eğitimi. Ek olarak şimdilik Mısır’da yerel olarak çalışan bir ekip arkadaşımız var, günlük ve haftalık olarak onunla iletişim kurup hem iş takibini hem de iletişimini sağlıyorum. Yakın gelecekte de Fas ve Irak’ta aynı şekilde farklı uluslardan kişileri ekibe katma fikrimiz var. AGÜ’de sahip olduğumuz çok kültürlü ortamın bu ilişkileri de kolayca kurabilmeme çok katkısı oluyor. Uluslararası öğrenci oranının fazla olması AGÜ’nün öğrencilerine sunduğu büyük bir avantaj.

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

Lise son sınıfa geçmiş olmama rağmen kafamda oturan bir kariyer yolu ve bir meslek yoktu. Bu sebeple İşletme, Endüstri Mühendisliği gibi başta katı bir şekilde alan seçmeden; eğitimime devam ederken veya lisans mezuniyetinin ardından şekillenecek bir meslek hayatı bana daha yakın geldi. Tam da planladığım gibi bu süreç kafamda eğitim hayatım boyunca olgunlaştı ve şu an sevdiğim aynı zamanda kendimi geliştirebileceğim bir iş yapıyorum. Kayseri’de yaşamamdan dolayı da AGÜ’nün fırsatlarını hem ziyaret ederek hem de araştırarak öğrenmiş oldum. Özellikle dil okulunda yabancı hocalardan ders almak, fakültede ise birçok hocanın alt yapı ve bilgi birikimi AGÜ’yü tercih etmemi sağladı.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Perakende sektörünü mutfağında tanıyarak bu işe başladım, ilk yılın ardından terfi alarak yoluma devam ettim. Kısa vadeli hedeflerim arasında kıdem alarak alanımda bir adım daha ilerlemek var. Bundan sonrasında ise uluslararası çalışmamı da sağlayacak olan CIA, CFSA gibi sertifikaları almak için çalışmalar ve eğitim programlarına katılarak kendimi iç denetim alanında geliştirmek ve bu alanda interaktif bir tecrübeye sahip olmak uzun vadeli hedeflerim arasında.

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

Öncelikle hibrit çalışma sistemi ile çalışıyoruz; ofiste veya evde başlayabiliyorum güne. Evde başladığım zamanda daha geç uyanıyorum 😊 bilgisayarımı açıyorum, iş takibimizi JIRA üzerinden yapıyoruz, o günün planlanmış işlerine bakıyorum, denetim planıma yönelik raporlarımı analiz ediyorum, uzaktan çalıştığım zamanlarda bol bol veri ile uğraşıyorum ve varsa yazmam gereken denetim raporumu yazıyorum. Bunlar dışında ise belirli periyotlarda toplantılarım oluyor; iş birliği içerisinde çalıştığımız departmanlarla, farklı ülkelerdeki ülke veya bölge yöneticileri ile. Gün sonunda ise ekip içerisinde Daily Scrum toplantımızı yapıyoruz hem gün sonu kritiği yapıyor hem sonraki günün planını konuşuyor ve günü tamamlıyoruz.

 

Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?

Evet kesinlikle. Özellikle Kayseri’de birçok şirket tarafından teklif gelmişti veya başvuru yaptığım başka şirketlerden de olumlu ilerleyen süreçler vardı. Ben iş fırsatlarının daha fazla olmasından ve perakende alanında kendimi geliştirmek istediğimden Defacto’yu tercih ettim. Son olarak sanki Yozgat’ta doğmamışım gibi ‘Denizsiz yaşayamam’ dediğim için İstanbul’a geldim 😊