AGUNews

Nisan 2024, Sayı 85

Endüstri Mühendisliği Mezunu Eray Türkmen, THY’de Gelir Analisti Olarak Çalışıyor

Basın Yayın Nisan 2024, Sayı 85 10401
Endüstri Mühendisliği Mezunu Eray Türkmen, THY’de Gelir Analisti Olarak Çalışıyor

 

 

Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Merhaba, ben Eray. 2023 Endüstri Mühendisliği mezunlarındanım. Standart bir AGÜ’lü olarak ben de ikisi online, beş senelik bir eğitim hayatından sonra iş hayatına atılmış bulunmaktayım. Şu anda Türk Hava Yolları Gelir Yönetimi Departmanında Gelir Analisti olarak çalışmaktayım. Gelir Yönetimi Departmanı’nın ana hedefi olan gelirleri arttırmaya yönelik çalışmaların; veri analizi, tahminleme ve raporlama tarafında görev almaktayım. İstanbul’da ikamet etmekte olup, boş zamanlarımı ud öğrenerek ve gezerek değerlendiriyorum.

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

AGÜ’lü olmanın birçok avantajlarından en önemlisi; kaliteli eğitimiyle beraber sizi iş hayatına çok iyi hazırlaması. Eğitim hayatımız boyunca yaptığımız sayısız proje, sunum ve uygulamalı çalışmaların bizi diğer mezunlardan çok daha farklı kıldığını söyleyebiliriz. Henüz eğitim hayatımızda edindiğimiz tecrübeyle beraber, karşılaştığımız sorunlara çok daha özgüvenli ve çözüm odaklı yaklaşabiliyoruz. 

 

AGÜ’nün ve bölümümüzün bize değerlerden biri de araştırmaya dayalı sistematik çalışma biçimi. Bu sayede aradığımız her bir cevap için onlarca yeni şey öğrenerek bilgi birikimimizi daha iyi yerlere taşıyabiliyoruz. 

 

Bunların yanısıra birçok avantajla beraber oluşturduğumuz profil ve edindiğimiz kültür iş hayatında bir çalışandan beklenen şeylerin fazlasını vermekte ve farkımızı göstermekte. 

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

Tabi ki her pozisyonun ve konumun kendine has bir dünyası var. Bulunduğumuz noktadan memnun olmak veya olmamak tamamen kişiliğimize ve hayattan beklentilerimizle alakalı. Sizin için çok kötü görünen veya hissettiren bir pozisyon başkası için muazzam bir seçenek olabilir. Önemli olan sevdiğiniz bir ortamda, sevdiğiniz işi yapmak olduğunu düşünüyorum. Bunun için de ne istediğinizi erkenden belirlemek kritik oluyor. Gözlemlediğim kadarıyla, iş hayatında her şey istediğimiz veya beklediğimiz gibi gerçekleşmeyebiliyor ve bunu değiştirmek için kendinizden emin bir şekilde aksiyon almak şart. 

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Halihazırdaki işime dördüncü sınıf öncesi yarı zamanlı olarak başlamıştım. İkinci dönem okulun online olmasıyla beraber tam zamanlı olarak devam ettim.

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

İlk olarak, kendinizi sürekli olarak geliştirmek için fırsatları kaçırmayın. Stajlar, gönüllü çalışmalar ve iş deneyimi edinmek için her fırsatı değerlendirin. İş dünyasındaki trendleri ve sektörünüzdeki gelişmeleri yakından takip edin. Bu, size rekabet avantajı sağlayacak ve potansiyel işverenlerin dikkatini çekecektir. Son olarak, iş arama sürecinde sabırlı olun ve kararlılıkla ilerleyin. Reddedilmeyi kişisel algılamayın ve her başarısızlık bir öğrenme fırsatı olarak görün. Doğru fırsat karşınıza çıkana kadar arayışınızdan vazgeçmeyin ve kendinize güvenin.

 

Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?

Henüz 3. sınıfın başında Türk Hava Yolları’nın part time pozisyonuna başvurmuştum. O dönemde arada farklı ilanlara başvursam da ciddi olarak ilgilendiğim tek süreçle yoluma devam ediyordum. 4. sınıfa başlamadan aldığım kabul sonrası yaptığım ilk şey bölümdeki hocalarımıza danışmak oldu. Bu konuda verdikleri desteğin yanında bana göstermiş oldukları güven böyle bir maceraya başlamamın öncüsü oldu.

İşe alım sürecinden bahsetmek gerekirse; tabi ki önünüze gelen her pozisyona başvurabilirsiniz fakat pozisyon için ortaya bir fark ve sizi işe almaları için bir neden vermeniz gerekiyor. Ben bunu yapabilmenin en önemli noktasının kendine güven ve rahatlık olduğunu düşünüyorum. AGÜ’nün avantajlarından bahsederken belirttiğim özgüven etkeninin yaptığım projelerden edindiğim yetkinliklerle birleşmesi işe alınmamda büyük pay sahibi oldu. 

 

AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?

İngilizce mülakatları kolayca geçmemin yanı sıra beraber çalıştığımız yabancı insanlarla iletişim sağlamamda bana büyük avantaj sağladı. Günümüzde şirketlerin ilk olarak değerlendirdiği şeylerden birisi İngilizce bilgisi. AGÜ’yü seçmemde bir diğer etken olan kaliteli dil programı sayesinde İngilizce konusunda hiçbir sorun çekmiyor hatta kendime avantaj sağlıyorum.

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

AGÜ’nün klasik üniversitelerden ayrılan vizyonu ve verdiği kaliteli eğitimi, henüz tercih yapmadan gözlemleme şansım olmuştu. Aslında tercihimi okullar arasında yapmadım. AGÜ ve diğer okullar arasında yaptım. Çünkü girebileceğim üniversiteler arasında kalite olarak AGÜ diğerlerinden çok fazla ayrışıyordu. Ben de tercihimi kaliteden yana kullandım.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Kariyerim boyunca sürekli öğrenmeye ve kendimi geliştirmeye devam edeceğim. Yenilikçi projelere katılarak deneyim kazanmak ve havacılık endüstrisindeki en son trendleri takip ederek kendimi güncel ve nitelikli tutmak istiyorum. Ayrıca, sektördeki liderlerle ağ kurmak ve mentorlük almak da kariyerimde ilerlememde büyük bir rol oynayacak. Son olarak, küresel ölçekte havacılık endüstrisinde etkili bir rol oynamak ve veri analizi alanında öncü bir uzman olarak tanınmak istiyorum. Bu hedefe ulaşabilmek için kendime güveniyor ve azimle çalışmaya devam ediyorum.

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

Öncelikle günlük olarak kontrol etmem gereken iş süreçlerini kontrol ediyorum. Otomatikleştirdiğim veri transferleri, raporların güncellemesi ve makine öğrenmesi tahminlerinde herhangi bir hata veya sorun varsa onlara müdahalelerde bulunuyorum.

 

Daha sonra projelerin mevcut gündemleriyle ilgileniyorum. Yeni raporların oluşturulması, makine öğrenmesi modellerinin geliştirilmesi gibi konularla ilgileniyorum. Bunun dışında iş birimlerinden gelen ad-hoc isteklerle ilgileniyorum.

 

Boş zamanlarımı iş arkadaşlarımla vakit geçirerek, eğitimlere katılarak ve çalıştığım konularla alakalı literatür taramaları yaparak geçiriyorum.