AGUNews

Nisan 2022, Sayı 67

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mezunumuz Fatma, Tübitak SAGE’de araştırmacı olarak çalışıyor

Basın Yayın Nisan 2022, Sayı 67 2237
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mezunumuz Fatma, Tübitak SAGE’de araştırmacı olarak çalışıyor

Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Merhaba, ismim Fatma, 1998 yılında Almanya’da doğdum. 2003 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptık. İlkokul, ortaokul ve liseyi Antalya’da okuduktan sonra yaptığım tercihler sonucunda Abdullah Gül Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde okumaya başladım. Şu anda Tübitak SAGE’de araştırmacı olarak çalışıyorum. Bunların dışında farklı branşlarda spor yapmayı, arkadaşlarımla vakit geçirmeyi seviyorum.

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

AGÜ mezunu olmanın en büyük artısı iyi bir İngilizce eğitimi almak ve İngilizce’yi aktif olarak kullanabilecek seviyeye gelmiş olmak diye düşünüyorum. İlkokuldan itibaren yabancı dil eğitimi alıyor olsak da birçok insan bunun faydasını görmüyor ya da belki küçükken yabancı bir dil konuşabilmenin ne kadar güzel bir şey olduğunun farkında olmadığımız için verim alamıyoruz. Yabancı dilin bana sağladığı avantaj iş mülakatında başvuru gereksinimlerden birisi olan YDS gibi sınavlardan belli bir puan almaktan muaf olmaktı çünkü %100 İngilizce eğitim alanlar için böyle bir zorunluluk yoktu. Bu sayede sınav puanım olmadan iş başvurusu yapabildim.

 

Bir diğer artı da öğrencilik yıllarımızda yurt dışında farklı ülkelere gidip, farklı şehirleri gezme, kültürleri tanıma fırsatımızın olmasıydı. Üniversitemizde çok fazla öğrenci olmadığı için bu tür konularda şanslıydık ve erasmus veya AGH gibi programlarla yurt dışına giden öğrenci oranımız çok yüksekti. Öğrenci sayımızın az olmasının bir artısı da öğretim üyeleriyle, bölüm başkanımızla birebir görüşme fırsatı yakalayabilmemizdi.

 

Benim için önemli bir nokta da kışın kayak sezonunda Erciyes Kayak Merkezi’ne gidebilmemiz ve çok uygun fiyatlarla bu sporu yapabilmemizdi.

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

Ben de yeni mezun ve iş hayatına adapte olmaya çalışan birisi olarak öğrencilik yıllarının özlendiğini söyleyebilirim. Bir işte çalışıp ekonomik olarak özgür olma hissi çok güzel. İşte geçen zaman uzaktan çalışmadığımız sürece hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturuyor ve çalışanına değer veren, çalışanının emeğinin karşılığını veren bir iş yerinde çalışmak önemli.

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Mezun olmadan önce Tübitak SAGE’de aday araştırmacı olarak yarı zamanlı çalışıyordum. Bundan dolayı mezun olunca tam zamanlı olarak işe başlama ihtimalinin yüksek olduğunu biliyordum. Ama tabi ki riske girmemek için LinkedIn, Kariyer.net, Vizyonergenç vb. sitelerden istediğim alanlardaki işlere sürekli olarak iş başvurusu yapıyordum.

 

AGÜ’de edindiğin yurt dışı tecrübelerin işe alınma sürecinde ve iş yaşamında sana ne tür avantajlar sağladı? Şu anda çalıştığım şirketin dışında yurt dışına göreve gitmemi gerektirecek bir şirketin mülakatına girmiştim ve mülakatı yapan kişiye İngilizce konuşabildiğimi söylediğimde bir anda İngilizce konuşmaya başlamıştı. Bir sıkıntı yaşamadan kendimi anlatmıştım ve mülakatı yapan kişi de ülkemizde teknik bilgisi olsa da akıcı bir şekilde İngilizce konuşup kendini ifade edebilen çok fazla insan olmadığını söylemişti ve bu sayede ilk mülakat aşamasını geçmiştim.

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

Öğrencilik yıllarında kendi alanında kendisini geliştirmek, projeler yapmak, yarışmalara katılmak, etkinlikler düzenlemek, aktif olmak faydalı olabilir. Yine de iş aramak sıkıntılı ve yorucu bir süreç olabiliyor. İş ararken umutsuzluğa kapılmamak da çok önemli.

 

AGÜ’nün yüzde 100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatında girerken ne gibi avantajı oldu?

İş başvurusunda YDS puanı almama gerek kalmadı. Bu koşuldan muaf bir şekilde iş başvurumu yapabildim.

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

İlk sebebim yabancı dil ve yurt dışına göndermesiydi. Burs vermeleri de tercih sebeplerim arasındaydı, bir de üniversitenin kayak öğrenebileceğim bir şehirde olması.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Farklı alanlarda da iş deneyimi kazanmak, bir süre yurt dışına gidip orada çalışmak istiyorum.

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

İş yerinde test biriminde çalışıyorum. Bu sebepten dolayı bazen ofiste bazen de sahada çalışmam gerekiyor. Şehir dışı görevlerine gidiyorum. Ofiste çalıştığımda araştırma, raporlama yapıyorum. Diğer zamanlarda test yapıyorum.

 

Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?

Olumlu ilerleyen iş başvuru süreçlerim vardı ama başka bir teklif almamıştım.