AGUNews

Mayıs 2023, Sayı 76

Osmanlı'dan Günümüze Şirvani Camii

Zeliha Altınkaya Mayıs 2023, Sayı 76 12303
Osmanlı'dan Günümüze Şirvani Camii

 

Şirvani Mehmet Efendi Camii olarak da bilinen Gaziantep Şirvani Camii, Türkiye'nin güneyindeki Gaziantep şehrinde, Gaziantep Kalesi’nin batısında Seferpaşa Mahallesi'nde bulunan tarihi bir camidir. 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Gaziantep'in ayakta kalan en eski camilerinden biridir.

 

Cami, adını önemli bir Osmanlı alimi ve ilahiyatçısı olan Şirvani Mehmet Efendi'den almıştır. Caminin inşasına bizzat nezaret ettiği ve ölümünden sonra cami avlusuna gömüldüğü sanılmaktadır. Ayrıca bir efsaneye göre cami herhangi bir nedenle yıkılırsa onu yeniden yapacak kadar altın ve gümüşün temelinde gömülü olduğu söylenir.

 

Caminin mimarisi, merkezi bir kubbe ve girişi çevreleyen iki minare ile Osmanlı üslubunu yansıtır. Camide eskiden dervişlerin zikrettikleri bir oda ve ahşap işçiliğinin güzel örnekleriyle süslenmiş bir müezzin mahfili de bulunmaktaydı. Bir başka önemli bölüm ise Boyacı Camii’nde olduğu gibi minberin alttan kızaklı olması, duvarda yapılan özel bölmesine girip çıkabilmesidir. Cami, 1990'larda büyük bir restorasyon da dahil olmak üzere yıllar içinde çeşitli tadilat ve restorasyonlardan geçmiştir.

 

Caminin içi güzel Osmanlı çini işçiliği ve hat sanatıyla süslenmiş, duvarlarda Kuran'dan ayetler yazılıdır. Mihrap nişi, girift geometrik desenleri ve çiçek desenleriyle özellikle etkileyicidir.

 

Şirvani Camii halen aktif bir ibadet yeriydi ve namaz vakitleri dışında da ziyarete açıktı. Güzel mimarisine hayranlıkla bakmak ve zengin tarihi hakkında bilgi edinmek için gelen turistler ve yerel halk için popüler bir destinasyondu. 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depreminde, Şirvani camiinin doğu duvarı ve kubbesi yıkılmıştır.