AGUNews

Kasım 2024, Sayı 86

AGÜ'de Yeni Bir Soluk: Havacılık ve Uzay Kulübü

Betül Akarsu Feyza Kızıl Kasım 2024, Sayı 86 464
AGÜ'de Yeni Bir Soluk: Havacılık ve Uzay Kulübü

Okulumuz bu yıl yeni bir kulübe daha ev sahipliği yaptı ve aramıza katıldı: Havacılık ve Uzay Kulübü. İsminin bile pek çok öğrenciyi heyecanlandırıp, meraklandıracağına dair şüphe olmayan bu kulüp ile birlikte ekip arkadaşım Betül Akarsu ile bir röportaj gerçekleştirdik. Umarız ki bu röportaj sayesinde akıllardaki sorulara cevap, Havacılık ve Uzay ekibi için de kendilerini detaylıca ifade edebilme şansı vermiş oluruz. Keyifli okumalar.

Merhabalar, öncelikle bizlere kendinizden bahseder misiniz?

Furkan: Ben Furkan Samed Şansaçar, Abdullah Gül Üniversitesi’nde dördüncü sınıf Elektrik-Elektronik öğrencisiyim. Havacılık, uzay, teknoloji, robotik gibi konular üzerine projeler yapıyorum. Uzun dönem stajımdan ve mezun olmadan önce arkadaşlara tecrübelerimi aktarabilmek adına böyle bir işe giriştik.

Berat: Ben Berat Can, Abdullah Gül Üniversitesi’nde makine mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisiyim.

Kulübü kurmaya nasıl karar verdiniz ve bundaki en büyük motivasyonunuz neydi?

Berat: Havacılık ve uzay benim çocukluktan beri içimde olan bir tutkuydu. Bu konuda daha rahat çalışabilmek için makine mühendisliğinde ilerlemeye karar verdim ve Abdullah Gül Üniversitesine geldim. Burada araştırdığım kadarı ile çok bir çalışma göremediğim için kendim bu konuda öncülük etmek istedim ve çalışmalara başladım. Makine mühendisliğinden Kemal Koca ve Samet Güler hocalarımın da yardımı ile 8 Temmuz 2024’te de kulübümüzü kurduk.

Furkan: Arkadaşlar böyle bir kulüp kurmak için hocalara danıştıklarında, anlaşması daha kolay olur diye hocalarım beni göstermişler. Bende arkadaşlara teknik konularda yardımcı olmaya karar verdim, mezun olacağım için pek yönetimde yer almak istemedim. Berat sağ olsun bu kurulum işlerinde pek çok şeyin başını çekti. İstişarelerden sonra da onun başkan olmasına karar verdik. Ben de başkan yardımcılığı konumuna yerleştim, onun yetişemediği yerlerde tecrübelerimi aktarmak için.

Peki ne amaçlıyorsunuz bu kulüpte, neye ulaşmak istiyorsunuz?

Berat: Abdullah Gül Üniversitesinde öğrencilere bir havacılık kültürü kazandırmak okula yeni bir hava getirebilmek ve bu alanda arkadaşlarımızı yanımıza alıp ilerleyen süreçlerde teknofest başta olmak üzere ulusal ve uluslararası düzenlenen havacılık yarışmalarına katılmak istiyoruz. Hatta şu an 2025 Teknofest ‘Savaşan İHA’ kategorisi için avyonik ekibimiz, mekanik ekibimiz ve yazılım ekibimizle birlikte yüksek gayret ve motivasyon içerisinde çalışmalarımıza başlamış durumdayız.

Yapmayı düşündüğünüz etkinlikler nelerdir?

Berat: Öncelikle bahar döneminde bir mangal etkinliği planlıyoruz, ardından da Kayseri’de adını veremeyeceğim bir etkinliğin AGÜ temsilciliğini üstleneceğiz. Ayrıca bir konu belirleyip bilgilerimizi paylaştıktan sonra müzakere edebileceğimiz bir ortam oluşturmak amacıyla aerotalklarımızı gerçekleştireceğiz.

Bir de bu yıl Teknofest’te beşinci olan bir takımda yer alan Furkan Samed Bey’e bu heyecanlı sürecin nasıl geçtiğini sorduk.

Teknofest sürecinden bahseder misiniz? Nasıl karar verildi, nasıl başlandı, ne için katıldınız?

Furkan: Açıkçası ben bir takım arayışı içerisindeydim yarışmadan önce. Arkadaşım Cansu Aydın’ın sayesinde AGV araçları üzerinde bir proje üreten takıma elektrikçi olarak dahil oldum. Ve çalışmalara başladık. Biraz sponsorluk ve malzeme konularında çok sıkıntı çeksekte birinci ön tasarım raporu ve ikinci kritik tasarım raporunu yüksek puanlarla geçerek raporlama aşamasında Türkiye birincisi olduk. Bu süreçte video aşaması için Burak Tekgün hocamızın laboratuvarındaki malzemelerden faydalandık. Video aşamasında elde ettiğimiz başarı ile de Melikgazi Belediyesi ile beraber bir sponsorluk anlaşması yaptık ve yine aracımızı destekleyen malzemelere erişmeye çalıştık. Yine de sponsorlarımızdan yeterli maddi desteği bulamadık ve bizde sorunlarımızı çözmek için kendi geliştirdiğimiz ileri düzey yazılım, algoritma ve teknolojileri kullandık. Ardından teknofest yarışma günü geldiğinde takımla Antalya’ya gittik. Yarışma esnasında da çok fazla elektromanyetik parazit olduğu için kablosuz cihazların düzgün çalışmaması ve yer istasyonu görevi gören kumandamızın yardımcı hakem tarafından düşürülmesi gibi sorunlarla karşılaşmış olsakta aracımız bizi gururlandırarak pek çok şeyi kendi başına tamamladı ve yarışmadan beşinci olarak ayrıldık. İstiyoruz ki bu malzemelerimizi, bilgilerimizi ve tecrübelerimizi de gelecekteki arkadaşlarımıza miras bırakalım; bir devranın dönüşünü başlatalım.

Hem bilgili ve tecrübeli başkanlarıyla hem de gelecek idealleri ile öğrencilere güven aşılayan Havacılık ve Uzay kulübe başarılar diler, gelecekteki projelerini sabırsızlıkla bekleriz.