AGUNews

Kasım 2023, Sayı 80

AGÜ'de Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri

Basın Yayın Kasım 2023, Sayı 80 13779
AGÜ'de Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri

 

Abdullah Gül Üniversitesi tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde paneller, fotoğraf yarışması, fotoğraf ve resim sergileri, karma sergiler ile Klasik Türk Müziği konseri düzenlendi. Etkinliklere katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Sürdürülebilir Kalkınma Sürecinde Türkiye” konulu panelde yaptığı konuşmada eğitimin önemine dikkati çekerek, “Şartlar neyi gerektirirse gerektirsin, bir refah toplumu olabilmek için eğitim konusu Türkiye’nin birinci önceliği olmalıdır. Aksi takdirde diğer hedeflere de ulaşmak mümkün olmayacaktır” dedi. Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ise cumhuriyetimizin yüzüncü yılını tamamlıyor olmanın gururu içinde olduklarını ifade etti.

Açılış Resepsiyonu

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri ilk olarak AGÜ Sümer Kampüsü’nde yer alan Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi’nde verilen resepsiyonla başladı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Savruk’un yanısıra protokol mensupları, siyasi partilerden temsilciler, diplomatlar, bürokratlar, iş insanları, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda, AGÜ Sümer Kampüsü’ne dönüştürülen tarihi Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası’nın cumhuriyetin ilk yıllarındaki önemini anlatan “Sümer Belgeseli” gösterimi yapıldı. Erciyes Üniversitesi Klasik Türk Müziği Topluluğu’nun konseri ile devam eden resepsiyonda, küratörlüğünü Nihal Vergili Ocaktan’ın yaptığı “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Eser” adlı karma sergisi açıldı.

“Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Sürdürülebilir Kalkınma Sürecinde Türkiye” Panelleri

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri ikinci gün ise “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Sürdürülebilir Kalkınma Sürecinde Türkiye” konulu paneller ile devam etti.

Sümer Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda yapılan paneller saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Panelin açılışında konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin birinci önceliğinin eğitim olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin büyük tabii kaynaklara sahip bir ülke olmadığı için beşeri sermayemizi zenginleştirmemiz gerektiğini belirten Gül, bunun yolunun da her safhada kaliteli ve çağdaş eğitimle mümkün oluğunu söyledi.

Gül, “Fiziki anlamda büyük yatırımlar yapılsa da eğitimde vasatlaşma ve fırsat eşitsizliği konuları üzerine önemle durulmalıdır. Şartlar neyi gerektirirse gerektirsin, bir refah toplumu olabilmek için eğitim konusu Türkiye’nin birinci önceliği olmalıdır. Aksi takdirde diğer hedeflere de ulaşmak mümkün olmayacaktır.

Sanat, edebiyat, kültür bütün bunların yükselebilmesi için iyi bir iklim oluşturmamız lazım. Şu odanın içerisinde tropikal iklimi oluşturursanız ona uygun ağaçlar çıkar. Çöl iklimi oluşturursanız ona göre olur. Dolayısıyla bizim yumuşak gücümüzün en önemli kısımlarından birisi olacak sanat, mimari, edebiyat gibi kültürel alanlarda gelişme sağlayabilmek için iyi bir iklim oluşturmak gerekir. Bunun için de söylediğim şartların gerçekleşmesi gerekir” diye konuştu.

Cumhuriyetimizin ilk 100 yılını en iyi şekilde değerlendirip, ders çıkarmak gerektiğini ifade eden Gül, çıkan derslerle geleceğe bakmak, gelecek yüzyılın perspektifini çizmek için bu tip toplantıları çok önemli gördüğünü dile getirdi.

Gül,”100. yıl olağanüstü bir yıldönümü, yani bir asrın bittiğinden söz ediyoruz. Dolayısıyla böyle bir yüzyıl geçtikten sonra milletimizin tarihinde bunu en iyi şekilde değerlendirmek, bundan dersler çıkartmak, bu çıkan derslerle geleceğe bakmak, gelecek yüzyılın perspektifini çizmek, bütün bunlar için bu tip toplantıların yapılmasını çok önemli görüyorum. Buradan çıkacak fikirlerin politika uygulamalarına geçmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Arzu ederim ki Türkiye’de çok yaygın şekilde üniversiteler, sivil toplum örgütleri, ciddi müesseseler bu konularla ilgili ciddi çalışmalar yaparlar. Önemli tarihimizin yüzyılının böyle bir döneminde böyle önemli çalışmalar yapmak büyük bir sorumluluktur. Bütün kurumların, bütün üniversitelerin, bütün devlet kurumlarının, diğer sivil toplum örgütlerinin, aydınların, düşünürlerin, bilim insanlarının yazılar yazması, kitaplar yayınlanması, bütün bu araştırmaların, tartışmaların neticesinde yeni politikaların ortaya çıkartılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda çok hareketlilik görmemekten de doğrusu hayret ediyorum. Hala tabii vakit var. Umuyorum ki bu çalışmaların hepsi yapılır” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetimizin 100. yılını tamamlıyor olmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ise bu dönemden öğrenilecek çok şey olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz 100 yılın insanlık tarihinin en çalkantılı dönemlerinden biri olduğunu belirten Rektör Yılmaz şöyle devam etti:

“Cumhuriyetimizin 100. yılını tamamlıyor olmanın gururu içerisindeyiz. Yalnızca 100. yılı tamamlıyor olmanın gururu içinde değiliz. Tabi ki çok önemli bir gurur ama aynı zamanda belki şunu görmek lazım. Bu, geçtiğimiz yüzyıl, yani 20. yüzyıl ve 21. yüzyılın başı esasen insanlık tarihinin en çalkantılı, en tehlikeli geçen dönemlerinden biri. Büyük savaşlar, dünya savaşları, soğuk savaşlar, büyük sınır değişimleri çok anlamlı ve ciddi anlamda dünyayı etkileyen sınır değişimleri yaşandı. Bunun yanısıra aynı zamanda büyük ilerlemelerin de olduğu çok dinamik bir 20. yüzyıl ve 21. yüzyılın ilk dönemini tamamlamış bulunmaktayız. Hem bilim ve teknoloji, demokrasi ve insan haklarında hem de kadın-erkek eşitliği gibi birçok konuda büyük ilerlemeler oldu. Çok büyük kötülüklerin ve karanlıkların aydınlıklarla birlikte geliştiği ve ilerlediği bir dönemi de geride bıraktık.

Bu dönemden öğrenecek çok şey var. Cumhuriyetimizi anlamalı, bu yüzyılı detaylarıyla değerlendirmeli, önemli olguları kritik dönüm noktalarını ortaya koymalı, bunlardan ders çıkarmalıyız. Buradan çıkaracağımız dersler hem bizim için hem de bütün dünya için çok önemli dersler olacaktır”. 

Konuşmasında AGÜ Sümer Kampüsü’nün Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası’ndan dönüştürüldüğünü hatırlatan Rektör Yılmaz, bu fabrikanın ise önemli iktisadi, idari ve kültürel katkılarıyla cumhuriyet tarihi için çok önemli bir endüstriyel miras olduğunu, Abdullah Gül Üniversitesi olarak bu mirasa sahip çıkamaya devam edeceklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından “Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Sürdürülebilir Kalkınma Sürecinde Türkiye” panellere geçildi.

Moderatörlüğünü Rektör Cengiz Yılmaz’ın yaptığı “Ekonomi ve Kalkınma” konulu ilk panele eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, eski Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Dr. Ahmet Tıktık konuşmacı olarak katıldı.

“Eğitim, Bilim ve teknoloji” konulu ikinci panelde ise MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Öksüz ve Bilim Kahramanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir konuştu. Panelin moderatörlüğünü AGÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Evren Mutlugün yaptı.

Günün üçüncü paneli olan ve moderatörlüğünü AGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erk Hacıhasanoğlu’nun yaptığı “Demokrasi ve Dış Politika” paneline ise Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Keyman, Büyükelçi Rauf Engin Soysal katılırken, Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu da konuşmasını online katılarak yaptı.

AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Asiliskender’in moderatörlüğünü yaptığı "Kültür, Sanat ve Edebiyat" konulu son panele ise Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp, Sabancı Müzesi Direktörü Dr. Nazan Ölçer ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker katılıp, birer konuşma yaptı.

Panelistler her panelin sonunda dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

Panellerin sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında sürdürülebilir kalkınma süreçlerinde önemli çıkarımlarda bulunmak amacıyla bu panelleri düzenlediklerini belirterek en kısa sürede paneli kitap haline getireceklerini bildirdi. 

Öteyandan Cumhuriyetimizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Sümer Kampüsü Rektörlük Sergi Salonu’nda AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Asiliskender’in arşivinde bulunan fotoğraflardan oluşan “Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası” konulu sergisi ile Fotoğrafçılık Kulübü tarafından düzenlenen Cumhuriyet temalı fotoğraf yarışmasına katılan eserlerin bulunduğu sergi açıldı. Cumhuriyet temalı fotoğraf sergisinde dereceye girenlere ödülleri 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verildi.



GALERI