AGUNews

Kasım 2022, Sayı 71

Organ Bağışı

Melike Kıymaz Betül Akarsu Kasım 2022, Sayı 71 2204
Organ Bağışı

Organ Bağışı

Hayattayken şöyle bir soruyla karşı karşıya gelsek “Tıbben ölümünüzden sonra organlarınızın başka insanların yaşama tutunmasına yardımcı olmasını ister misiniz?” çoğumuz bu soruya “Tabii ki; evet.” gibi olumlu geri dönüşler yaparız. Ne yazık ki ülkemizde hâlâ oldukça düşük seviyelerde olan organ bağışı sadece beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınıyor. Türkiye’de organ bağışının istenilen düzeye erişmemesinde toplumda yeterli hasasiyetin olmaması ve ön yargılarla birlikte bilgisizlik, yanlış dinî inançlar büyük rol üstlenmektedir. Halbuki İslam dininde de şöyle belirtilmiştir: “Başka bir insanın yaşamını kurtarmak, zor durumda olan insanlara iyilik amacıyla yardımcı olmak esastır.” Ama yaşanan bazı zorbalık olaylarından, olumsuz örneklerden dolayı insanlar organ nakli ve bağışı kavramına hâlâ alışabilmiş değiller. Toplum üzerinde organ bağışı hakkındaki en büyük korkulardan biri de kişinin organ bağışçısı olduğu öğrenilerek kötü niyetli kişiler tarafından bu bilginin kullanılmasıdır. Bu tür gerçek değer taşımayan söylentiler yüzünden pek çok kişi organ bağışından vazgeçmektedir. Bağış yapan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ve kendi hür iradesiyle organ naklini istiyor olması ve sağlık müdürlüklerine, devlet ve özel hastanelerin organ bağışı koordinatörlerine ya da sağlık ocaklarına başvurması gereklidir. Bağış yapmaya karar verenler, öldükten sonra kendi bedenlerinden bir parçanın başka birinin/birilerinin bedeninde yaşamaya devam etmesinin vicdani rahatlığını yaşıyorlar. Bu noktalarda organ bağışı formu doldurulduktan sonra bağışçıya organ bağış kartı verilir. Kişinin hayattayken kendi özgür iradesiyle bu kararı vermesinin yanı sıra ölümünün ardından ailesi de organlarını bağışlama kararı alabilir.

Ülkemizde canlı ve kadavradan oluşmak üzere iki türlü bağış şekli vardır. Bağışçılar hayattayken sadece böbrek ve karaciğer nakli yapabilirken; kadavralarından kalp, karaciğer, akciğer, pankreas, ince bağırsak, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak, uterus gibi organlar bağışlanabilir.

İnsanları bağış konusunda bilgilendirip onları bağış yapmaya teşvik etmek amaçlayan ve ön yargıları azaltmak için ülkemizde her yıl 3-9 Kasım aralığı Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmakta.