AGUNews

Kasım 2022, Sayı 71

Elektrik-Elektronik Mezunumuz Baykal Yılmaz, ASPİLSAN’da Sistem Mühendisi Oldu

Basın Yayın Kasım 2022, Sayı 71 2239
Elektrik-Elektronik Mezunumuz Baykal Yılmaz, ASPİLSAN’da Sistem Mühendisi Oldu

 

Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Merhaba, Adım Baykal Yılmaz, 23 yaşındayım ve Kayseri’de yaşıyorum. Abdullah Gül Üniversitesi Elektrik-Elektronik bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra ASPİLSAN şirketinde gömülü sistem mühendisi olarak çalışmaya başladım. Yaptığım işi kısaca anlatmak istersem, lithium-ion bataryaların sağlıklı bir şekilde çalışması için sürekli gözlenmesi gerekiyor ve bu yüzden bir sisteme ihtiyaç var ve bu sistemin yazılım tarafında çalışıyorum.   

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

AGÜ’den mezun olmanın en büyük avantajı ikinci bir dil bilerek mezun olmaktı ve bu bana diğer kişiler karşı bir avantaj sağladı. Diğer avantaj için gördüğüm eğitim diyebilirim. Elektrik-Elektronik bölümünde Capsul denilen bir sistem var. Bu sistemin amacı öğrencilere eğitimi proje üzerinden vermek ve öğrencilerin öğrendiklerini uygulamaya dökmelerini sağlamak. Capsul sistemi sayesinde birçok projede bulundum. Bazıları basit, bazıları karmaşık projeler. Bu sistem sayesinde daha iyi bir eğitim aldığımı düşünüyorum.

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

İş dünyası ve okul hayatı birbirinden çok farklı. Öğrencilerin iş dünyasına alışması için stajların büyük bir fırsat olarak görüyorum. Bu staj dönemlerini önemsemeleri gerektiğini düşünüyorum. Geçen yaz dönemi Aspilsan’a birçok stajyer alındı, bu kişilerden bazıları umursamaz kişilerdi, bazıları ne yaptığını bilen kişilerdi ve bazıları istekli fakat yanlış alan seçmiş kişilerdi. Buradan benim çıkarımlarım şunlar, staj yaptığınız yerin önemi çok büyük, istediğiniz alanlarda çalışan şirketlerde staj yapmaya çalışın ve istekli olun.  Montörlerinizden ne öğrenebilirseniz size kar. Sorular sormaktan çekinmeyin. Sorum yanlış anlaşılır diye de düşünmenize gerek yok. Hata yapmaktan korkamayın, stajın amacı deneyim kazanmak ve sizi iş dünyasına hazırlamaktır. 

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Mezun olduktan sonra bir iş arayışında bulunmadım. İşim mezun olmadan önce hazırdı. Elektrik-elektronik bölümünde 4. Sınıfın 2. Döneminde iş yeri deneyim adında bir program var ve bu program kapsamında Aspilsan başvurmuştum. Program sürecindeki 4 ayda yeteneklerim gösterip iş teklifi aldım. Birçok arkadaşım da bu program sayesinde mezun olmadan iş teklifi aldılar.     

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

Kısa bir sürede iş hayatına atılmak için, öğrenciler kendilerini iyi tanıyor olmaları gerekir. Öğrenciler karşıları çıkan imkanları iyi kullanmalıdırlar. Staj, iş deneyimi gibi programlar sayesinde kişiler kendilerini şirketlere gösterebilirler.

 

Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?

Aspilsan’a Eylül 2021 civarında başvurmuştum ve aday mühendis olarak kabul aldım. Başlarda yarı zamanlı olarak çalıştım ve daha sonra iş deneyimi programı sayesinde tam zamanlı çalıştım. Bu süre zarfında kendi yeteneklerimi göstermek için çok zamanım oldu ve böylece mezun olmadan iş teklifi almış oldum. En büyük etken iş deneyimi programı kapsamında orada çalışmış olmamdı diyebilirim.

 

AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?

İngilizce eğitim almış olmam büyük bir avantaj sağladı, daha kendimi kanıtlamadan sırf İngilizce biliyorum diye öne çıktım. İş yerinde İngilizce bilen birçok insan var fakat benim kadar konuşma deneyimleri yok ve bu bana özgüven veriyor. Yabancı kişiler ile yazışmalar yapılacağı zaman bana danışılması bana gurur veriyor. 

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

AGÜ’yü tercih etmemin en önemli sebebi eğitimin %100 İngilizce olması ve Kayseri’de bulunmasıdır.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Daha kariyerimin çok başındayım, mezun olalı birkaç ay oldu ama ileriki yıllarda yurtdışına çıkıp orada çalışma gibi bir hedefim var. Bana göre her insan en az bir kerede olsa bir yurt dışı çalışma deneyimi edinmelidir.

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

İş yerimde sıradan bir güne mailleri kontrol ederek başlıyorum. Ardından yapılacak işlerin bir listesini çıkartırım mesela belge hazırlamak, toplantıya katılmak, stajyerle ilgilenmek ya da projede algoritma yazmak. Günümün büyük bir kısmını projeler üstünde çalışarak geçiriyorum. Bazen bu projeler doğrultusunda testler yapmam gerekebiliyor ve bu da işin eğlenceli tarafı. Mesela bir scooter bataryası yaptıktan sonra onu denemesi gerekiyor bu yüzden scooter sürüyoruz. Gün bittiğinde, o gün ne yaptığım kaydını tutarım, o günkü yapacak işlerim bitmediyse ya da yarım kadıysa yarın bunu yapmalıyım diye not alırım.   

 

Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?

Başka teklifler aldım ama kabul ettiğim işler olmadı. Su anki çalıştığım yer Kayseri’de ve ailemle yaşadığım içim giderlerimin çok az, kira gibi bir derdim yok.  Teklifler şu anki çalıştığım yere göre yüksek olabiliyor fakat giderleri hesaba kattığımda elimde daha az para kalıyor.