AGUNews

Kasım 2022, Sayı 71

Dr. Öğretim Üyesi Ümit Bayram ile Röportaj

Ahmet Hilmi Güler Kasım 2022, Sayı 71 2365
Dr. Öğretim Üyesi Ümit Bayram ile Röportaj

 

Kendinizden bahseder misiniz?

Ben Ümit Bayram. yüksek lisans ve doktora derecelerimi sırasıyla 2011 ve 2017 yıllarında Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden aldım. Bu eğitim sürecim boyunca Fizik Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yaptım. 21. yüzyılın çalışma alanı olarak kabul edilen Nanobilim ve Nanoteknoloji alanında güncel akademik çalışmaları ve teknolojiyi takip edebilmek amacıyla Erciyes Üniversitesi’nde Doç. Dr. Erkan Yılmaz danışmanlığında ikinci kez doktora eğitimine başladım. Halen Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (ERNAM) doktora eğitimim ile ilgili çalışmalara devam etmekteyim. 2021 Mart döneminden bu yana Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda (MER-LAB) görevlendirilmek suretiyle Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktayım. Lisansüstü eğitimim sürecinden başlayarak bugüne kadar görev aldığım çalışmalar neticesinde uluslararası yüksek etki değerine sahip dergilerde (SCI ve SCI-Expanded) basılmış 21 adet makalem bulunmaktadır ve farklı kuruluşlar tarafından desteklenmiş 8 projede görev aldım.

Katıldığınız yarışmanın detaylarını açıklayabilir misiniz?

Optik ve optoelektronik alanlarında faaliyet gösteren uluslararası lider bir teknoloji kuruluşu olan Carl ZEISS AG tarafından düzenlenen, tüm mikroskopi meraklılarına ve profesyonellere açık olan Zeiss Image Contest 2022 için başvurular Nisan 2022 dönemi içerisinde başladı. Uluslararası olarak düzenlenen bu yarışmada, farklı araştırma alanları ve uygulama türleri ile dünyanın farklı ülkelerindeki ZEISS kullanıcıları olarak yaklaşık 1000 katılımcı yer almıştır. Yarışma sonucunda kazananlar beş kategoride belirlendi; Yaşam Bilimleri, Malzeme Bilimi, Yer Bilimleri ve Doğal Kaynaklar, Eğitim, Hobi. Yarışma sonuçları 23 Ağustos 2022 tarihinde ZEISS’in kendi web sitesinde ilan edildi ve tüm sosyal medya organlarındaki resmi hesaplarından da paylaşıldı. İlgili sonuçlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.zeiss.com/microscopy/en/about-us/newsroom/press-releases/2022/image-contest-winner-announcement.html

Yapmış olduğunuz çalışmadan bahseder misiniz?

Üniversitemiz Ar-Ge birimlerinden biri olan Merkezi Araştırma Laboratuvarı bünyesindeki Zeiss GeminiSEM 300 model Alan Emisyonlu-Taramalı Elektron Mikroskobu (FE-SEM) ile kendi doktora çalışmalarım için sentezlemiş olduğum Vanadyum diSülfür yarıiletken nanoparçacıkları için yaptığım çalışma sonucunda, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Carl Zeiss AG tarafından düzenlenen Zeiss Image Contest 2022’de Malzeme Bilimi kategorisinde 1.’lik ödülünü aldım.

Görüntü, fotokatalitik özelliklerini incelediğim Vanadyum disülfürün nano yapısını göstermektedir. Görüntüleme alanında farklı yükseklik ve yönlerde nanomalzemeler bulunmaktadır. Dolayısıyla benim için bu kadar yüksek çözünürlüklü ve kaliteli bir resim elde etmenin en zor yanı, yüzeyi çok dikkatli taramak ve istenilen yapıyı bulmak için çok zaman harcamak gerektiğini söyleyebilirim. Bu görüntüleme ile amaç, istenilen nano boyutta ve geniş yüzey alanına sahip nanomalzemelerin başarılı bir şekilde sentezlendiğini göstermek ve bunları doğru bir şekilde karakterize etmektir.

Başarınızla ilgili nasıl geri dönüşler aldınız?

Öncelikle dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin birinden bu ödülü almak beni çok mutlu etti. Yarışmanın uluslararası nitelikte olması sebebiyle pek çok farklı ülkedeki akademisyenlerin sosyal medya platformlarından hatırı sayılır derecede tebrik mesajları ve çalışmanın detayları hakkında bilgi almak isteyen pek çok araştırmacı ile görüşme fırsatım oldu. Aynı zamanda ülkemiz içerisinde yarışmayı takip eden genç araştırmacı ve meraklı arkadaşlar ile gerek yüz yüze gerekse online olarak bir araya geldim ve onlara çalışmanın ve yarışmanın detayları hakkında bilgiler verdim. Bazı arkadaşlarımız ile farklı ortak çalışmalar yürütmek amacı ile devam etmesini istediğimiz projeler planlamaya başladık.

Çalışmadaki hedefiniz nedir ve almış aldığınız ödülü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her çalışmamın başlangıcında yaptığım gibi bu çalışmada da sahip olduğumuz imkânları doğru ve etkili kullanarak hem Abdullah Gül Üniversitesi ve hem de ülkemiz adına küresel çapta değerli çalışmalar yapmayı hedeflemekteyim. Yarışma sonucunda, teknolojik çalışmaları sebebiyle öncü olarak bilinen USA, Çin, Almanya, Kanada gibi dünyanın pek çok farklı ülkesindeki kullanıcılar arasında Türkiye’den bu ödülü alarak, ülkemiz ve üniversitemiz içerisinde de uluslararası nitelikte değerli çalışmalar yapıldığını gösterebilme fırsatı bulmuş oldum. Sizde biliyorsunuz ki üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı olarak pek çok değerli cihaza ve çalışma arkadaşlarına sahibiz. Mevcut imkânların kullanımı ile buradaki yapılacak olan çalışmaların gerek ulusal gerekse uluslararası alanlarda başarılı sonuçlar alabileceğini göstermek için çalışmalarıma devam ediyorum. Başta ülkemiz içerisinde olmak üzere farklı çalışma alanlarındaki araştırmacıları, Abdullah Gül Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’mızdaki cihazları görmeleri ve onlarla tanışmak amacıyla Merkezimize davet ediyorum. Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve cihaz envanteri ile karşılıklı olarak yapacağımız görüşmeler neticesinde istenilen sonuçları alacaklarına inanıyorum. MER-LAB web sitemizi ziyaret ederek mevcut cihazlarımız, yapılan analizler ve çalışma arkadaşlarımız hakkında bilgi sahibi olabilirler.

http://merlab.agu.edu.tr/



GALERI