AGUNews

Aralık 2024, Sayı 87

Gelecekteki Dünya

Ayşegül Çolakoğlu Aralık 2024, Sayı 87 90
Gelecekteki Dünya

Gelecekte dünyayı robotlar yönetecek cümlesi herkesin beynine entegre olmuş bir durumda fakat hiç kimse gelecekte bizi yönetecek olan bu teknolojiden tam anlamıyla haberdar değil. Bu teknolojileri detaylı bir şekilde öğrenmemiz bize çok yarar sağlayacak. Hadi bunlara bir göz atalım.

Metaverse

İngilizcede "evren" ve Yunancada "ötesi, sonrası" anlamlarına gelen iki kelimenin birleştirilmesiyle oluşan “Meta–universe”ten türeyen bu kavram, "evren ötesi" olarak çevrilebilir. Buradan da anlayacağımız gibi Metaverse, içinde yaşadığımız sosyal hayattan farklı bir evreni, 'gerçek ötesi' bir dünyayı tanımlıyor. Geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, internetin varsayımsal bir yinelemesidir. Tüm dijital platformları bir araya getiriyor! Metaverse kullanırken, birçok özellikten faydalanabilme şansınız doğuyor. Daha önce oluşturduğunuz profillerle beraber, farklı insanlarla iletişime geçebilirsiniz. Uzakta yaşayan bir arkadaşınızla, sanki o yanınızdaymış gibi iletişime geçebilirsiniz. Kısaca kendi hayatınızı sanal evrene taşıyorsunuz diyebiliriz.

Kripto Paralar

Sana dünyada kullanılan ve gerçek hayata da entegre edilebilen para birimlerine kripto denir. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

Peki bu Blockchain nedir?

Çoğu insan blok zinciri (blockchain) teknolojisini Bitcoin gibi kripto paralarla ilişkilendirse de blok zinciri başka birçok şekilde faydalı olan güvenlik sunar. En basit ifadeyle, blok zinciri, verilere sadece ekleyebileceğiniz ancak çıkartamayacağınız veya değiştiremeyeceğiniz bir yapı olarak tanımlanabilir. Bu nedenle "zincir" terimi kullanılır. Önceki blokları değiştirememek, blok zincirini bu kadar güvenli kılan şeydir. Bu sistemi hiçbir varlık verilerin kontrolünü ele geçiremez. Blok zinciri ile işlemleri denetlemek veya doğrulamak için güvenilir bir üçüncü taraf gerekmez. Kısaca; Blockchain Bitcoin demek değildir, Bitcoin'in arkasındaki teknolojidir. Bitcoin, dijital bir metadır (itibari para), blockchain ise bu dijital metalara kimin sahip olduğunu takip eden ana defterdir.



GALERI