AGUNews

Aralık 2022, Sayı 72

Karasal Yaşam

Arooba Zaib Aralık 2022, Sayı 72 4275
Karasal Yaşam

 

Birleşmiş Milletler'in Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Departmanının on beşinci sürdürülebilir kalkınma hedefi, karasal ekosistemleri korumak, iyileştirmek ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek; sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak, çölleşme ile mücadele etmek; arazi bozumunu durdurmak ve tersine çevirmek, biyolojik çeşitlik kaybını engellemektir.

Her yıl yaklaşık 10 milyon hektarlık orman yok edilmektedir ve ormanların yok olmasının %90 sebebi tarımsal genişlemedir. Bu sebeple yaklaşık 40 bin canlı türü yok olma tehlikesi altındadır. Ayrıca, Covid-19 salgınını atlatmak için yapılan harcamalarda biyolojik çeşitlik büyük oranda ihmal edilmiştir.

AGÜ'nün stratejik planı üniversite içinde doğanın taviz verilmeden korunmasını ve AGÜ'nün çevresel ayak izinin azaltılmasını hedefler. Bu doğrultuda, AGÜ çeşitli sürdürülebilirlik projelerinde yer almıştır. Bunlardan biri de "AGÜ Bostan" projesidir. Proje uygulanırken AGÜ, yerel topluluklarla yürüttüğü eğitim ve atölye çalışmaları vasıtasıyla sürdürülebilir ve ekolojik tasarımla ilgili bilgi paylaşmıştır.

Bunun yanı sıra, AGÜ Mimarlık Bölümü “Arch | for | Earth” (Yeryüzü İçin Mimarlık) adında çevre odaklı ve alternatif mimari deneyimler sunan bir platforma sahiptir ve bütün öğrenciler için Global Challenges (Küresel Zorluklar) kodlu bir Sürdürülebilirlik dersi açar.

Üniversite genelinde de bu SKH özelinde "Sıkıştırılmış Toprak Atölyesi" ve "11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" kampanyası gibi çeşitli atölye ve etkinlikler düzenlenmektedir.