AGUNews

Aralık 2021, Sayı 63

Mimarlık Fakültesi’nden Analiz Gezileri

Vildan Yıldırım Aralık 2021, Sayı 63 1414
Mimarlık Fakültesi’nden Analiz Gezileri

Mimarlık Fakültesi araştırma görevlileri Nihan Muş Özmen, İlinur Can, Melih Utkan ve Bahar Elagöz Timur hocalarımız öncülüğünde Bünyan'da farklı sit alanlarına tasarım yaratma hedefiyle ilk analiz gezilerini gerçekleştirdiler.

 

Analiz gezileri, ARCH201 dersi kapsamında yapıldı. Öğrenciler 4 farklı gruba ayrılarak ilçenin tarihi arka planını, ulaşımını, mevcut yapılarını ve sosyal çevresini inceledi. Bu buluşma sayesinde renkli görüntüler ortaya çıktı. Öğrenciler hem Bünyan'la ve Bünyanlılarla etkileşime girip canlı veriler toplarken hem de bölgeyi tamamen ilk kez gören gözlerle incelediler.

 

Peki kazanımları ne oldu? Gelin beraber soralım,

 

+Merhaba Berre Bünyan'a daha önce gitmemiş arkadaşlarımız için bu ilçeyi kısaca nasıl tanımlarsın?

-Bence samimi insanlar birbirleriyle de iletişim halindeler eski ve yeni binalar iç içe.

 

+Teşekkür ederim, peki aynı soruyu sen nasıl yanıtlarsın Fatma Bilge?


-Büyükşehir temposuna biraz ara verip temiz hava almak isteyenler için Bünyan iyi bir seçenek olabilir.

 

+Kesinlikle katılıyorum. Bölgenin 1980'li yıllara kadar aslında kıdemli bir sanayi bölgesi olmasına rağmen hem temiz havası hem de göz kamaştırıcı su kaynakları üzerinde olması biz dahil asırlardır birçok medeniyeti kendine hayran bırakmış olacak ki Hititlerden İlhanlılara birçok medeniyetin izlerini görmemiz mümkün. Biraz ilerde Ömer'i görüyorum ve bu soru için cevabını merak ediyorum peki sence Bünyan nasıl bir yer?


-Gitmeden önce Bünyan’ı küçük bir kasaba/köy zannediyordum ancak ilk izlenimim bu düşüncemin çok yanlış olduğunu anlamam oldu ve Bünyan'ı genel olarak tanımlamam gerekirse eski gelenekleri hala yaşatmaya çalışan ve üretken insanların olduğu, bol güneşli ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir yer.

 

+Kapsamlı özetin için teşekkürler Ömer. Oldukça farklı konularda bilgi edindiğini görebiliyorum peki Bünyan gezisinin proje sürecine nasıl katkıları oldu?

-Bünyan farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için çok zengin bir kültüre sahip. Bu çok kültürlülük proje konusunu birçok açıdan ele alabilmeme ve farklı çıkarımlar/analizler yapabilmeme olanak sağladı.

 

+Haklısın, her ne kadar günümüzde bu çok kültürlülük devam etmiyor olsa da kültürün ve kimliğin sürdürülebilirliği bakımından özellikle mimari çalışmalarda yer alması toplumsal olarak önemli bir faktör.

 

Röportaj yapılan öğrenciler: Berre Kök, Fatma Bilge Özgür, Ömer Kul