AGUNews

Aralık 2021, Sayı 63

AGÜ Öğrencilerine Teknofest’ten İki Ödül

Basın Yayın Elanur Karabulut Aralık 2021, Sayı 63 1438
AGÜ Öğrencilerine Teknofest’ten İki Ödül

Makine Mühendisliği öğrencileri Muammer Kılçık, Derya Değirmenci, Bahri Erkam Yaylamaz ve Merve Irmak, takım halinde katıldıkları TEKNOFEST’te düzenlenen yarışmada 1’incilik ödülü aldı. Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Süleyman Poyraz da bireysel katıldığı yarışmada 2’nci oldu.

 

İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen 2021 Teknofest’te katılan AGÜ öğrencileri, iki ayrı yarışmada dereceye girerek ödül kazandı.

 

Makine Mühendisliği öğrencileri Muammer Kılçık, Derya Değirmenci, Bahri Erkam Yaylamaz ve Merve Irmak’tan oluşan VEGA takımı, TUSAŞ’ın yürütücüsü olduğu Helikopter Tasarım Yarışması’nda birinci olarak önemli bir başarıya imza attı.

 

“YOUCOP 112” adını verdikleri helikopter tasarımı ile yarışmaya katılan öğrenciler, yarışmada 1’inci oldu.

 

Öğrencilerin projesi olan helikopter, sessiz uçuş için optimize edilmiş kanatları, düşük gürültü için tasarlanmış kuyruk kısmı, karbon salınımını düşüren çevre dostu sistemleri, bakım maliyeti ve süresini azaltan özel tasarımıyla dikkat çekerek yarışmanın kazananı oldu. Öğrenciler takım halinde elde ettiği 1’inciliğin yanısıra madalya ve 30 bin TL para ödülünün de sahibi oldu.

 

Ayrıca Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Süleyman Poyraz da Bilişim Vadisi’nin yürütücüsü olduğu Pardus 21 Hata Bulma ve Öneri Yarışması’nda 2’nciliği elde etti.

 

Poyraz, Pardus GNU/Linux’un son sürümü olan Pardus 21’deki hataları tespit eden ve çözüm önerileri ile milli işletim sisteminin gelişimine katkı amaçlayan yarışmada madalya ve 7 bin TL para ödülünün sahibi oldu.

 

Rektör Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, TEKNOFEST’ten derece ve ödüllerle dönen öğrencileri kutlayarak, başarılarının devamını diledi.


---


Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması

Abdullah Gül üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinden oluşan AZURE takımı bu yıl Tübitak Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması’ nın serbest görev kategorisinde ter döktü. Bu yıl Bursa Yunuseli Havalimanında gerçekleşen yarışmaya akıllı mühimmat projesi ile katılan AZURE takımı 20. oldu. Projenin en çok dikkat çeken yanı ise takımın ürettiği alt ve üst olmak üzere 2 İHA’nın görev uçuşunu %100 otonom olarak tamamlayabiliyor olması oldu. Dikkat çeken bir diğer özelliği ise proje tamamen yerli yazılıma ve tasarıma sahip. Projelerini hareketli hedef takibi yapabilecek şekilde geliştirmeyi hedefleyen AZURE takımı, gelecek yıl da TEKNOFEST’te üç kategoride yarışmak üzere yer alacaklarını belirtti.


BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON YARIŞMASI ÜNİVERSİTE VE ÜZERİ SEVİYESİ FİKİR KATEGORİSİNDE FİNALE KALAN TAKIMLARIMIZ:

TEAM CLA

Üniversitemiz öğrencileri tarafından geliştirilen bitkisel atık yağlardan konjuge linoleik asit (CLA) eldesi adlı projede, bitkisel atık yağlardan kaynaklı su kirliliğini azaltmayı ve atık yağların geri kazanımını hedeflendi. Belirlenen enzimlerin rekombinant DNA teknolojisiyle E. Coli bakterisinde ekspresi sonrası hücresiz enzimatik bir üretim ortamında CLA eldesi öngörülüyor. Bu sayede bitkisel atık yağların %85'i katma değeri yüksek bir takviye gıda olan CLA'ya geri kazanılacak.

TEAM HELYA

HELYA Takımının projesindeki ana hedefi gıda katkı maddesi olarak da geniş bir kullanım alanına ve pazar hacmine sahip olan sistein adlı maddenin helal ve vegan olarak üretiminin sağlanması. Başlıca üretimi Çin’de yapılan sistein aminoasitinin temininde ülkemizin dışa bağımlı olmasının önüne geçmek amacıyla yurt içinde üretiminin gerçekleştirilmesi de projenin hedefleri arasında yer alıyor.

TEAM VACCIGENE

Proje, potansiyel salgın ya da pandemi riski taşıyan Nipah, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Hanta virüslerin yol açtığı hastalıklara karşı; düşük maliyetli, koruyuculuk sağlayan ve üç virüsü de hedef alacak şekilde çoklu epitop içeren protein bazlı yerli ve milli tek bir aşı geliştirmeyi amaçlıyor.

TEAM ODORİFEROUS

Kullanımı çok yaygın olmasına rağmen içerdikleri bazı kimyasallar nedeniyle birçok zararı bulunan antiperspirant ve deodorantlar, ter kokusuna karşı yalnızca baskılayıcı bir etki göstermektedir. Odoriferous takımı olarak geliştirilen projede, ter bezlerindeki Staphylococcus hominis bakterisi tarafından üretilen kokusuz ter molekülünü kokulu bileşene çeviren enzimi doğal moleküllerle inhibe edecek bir kozmetik ürünü tasarlandı. Böylece, rahatsız edici ter kokusunu uzun vadede ortadan kaldırmak planlandı.