AGUNews

Ağustos - Eylül 2023, Sayı 78

Endüstri Mühendisliği Mezunumuz Orhun Gökdemir, ASELSAN’da Çalışıyor

Basın Yayın Ağustos - Eylül 2023, Sayı 78 20812
Endüstri Mühendisliği Mezunumuz Orhun Gökdemir, ASELSAN’da Çalışıyor

 

 

Bize kısaca kendini tanıtır mısın?

Merhaba, ben Orhun Gökdemir. 24 yaşındayım ve Kayseriliyim ancak iş nedeniyle Ankara’da yaşıyorum. Abdullah Gül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü ikincilik ile bitirdim ve Aselsan şirketinde Satın Alma Mühendisi olarak görev yapmaktayım.

 

AGÜ mezunu olmak sana ne tür avantajlar sağladı?

Eğitim sürecinde teknik bilgi öğrenimi yanında pratik deneyime önem vermesi en büyük avantajlarından birisi. Bunun sebebi, çoğu üniversite öğrencisi mezun olduktan sonra pratik deneyim eksikliği nedeniyle sürece alışma sırasında problem yaşamaktadır. AGÜ öğrencileri teknik bilgilerini hem dönem içerisinde yürüttüğümüz gerçek hayat projeleri hem de her sene sonu zorunlu yaptığımız stajlar süresinde kullanarak gerçek hayat deneyimleri kazanma fırsatı yakaladık.

 

Başarılı bir mezun olarak, mezun olacak öğrencilerimiz ve mezunlarımıza iş dünyasıyla ilgili neler söylemek istersin?

İş dünyasında başarılı bir kariyere adım atarken sürekli öğrenmeye ve ağ oluşturmaya özen göstermelisiniz. Hedefler belirlemeli, esnek olmalı ve kendinizi tanımalısınız. Etik değerlere bağlı kalmalı ve başarısızlıklardan ders çıkarmalısınız. En önemlisi, kendinize güvenmelisiniz. Bu temel prensipler, uzun vadeli başarıya giden yolda size rehberlik edecektir.

 

Mezun olduktan sonra iş arayış sürecin nasıl oldu?

Benim iş arama sürecim mezun olmadan önce başladı. 4. sınıftayken uzun dönem staj yapma hedefi ile son sınıfta alınan dersleri 2. ve 3. sınıfta alarak bitirdim. Bu doğrultuda 4. sınıf ders yüküm azalması nedeniyle uzun dönem staj yapma şansı yarattım kendime. Sene içerisinde Türkiye Savunma Sanayisinde yer alan önemli şirketlerden biri olan TUSAŞ’ta uzun dönem staj sürecime başladım. Ekibin beni beğenmesi ile işe alım süreçlerim daha mezun olmadan başlatılmıştı. Diğer yandan, Aselsan şirketinde çalışma hayalim doğrultusunda şirketin sitesine özgeçmişimi bırakmıştım. Belirli bir zaman geçtikten sonra Aselsan beni arayarak Satın Alma Mühendisi pozisyonu için mülakat yapmak istediklerini söylediler. Öncelikle ekip mülakatına daha sonra da direktör mülakatına girerek süreci başarıyla tamamladım. Her iki şirketin işe alım süreçlerinin tamamlanması doğrultusunda benim için daha uygun olan Aselsan şirketini seçtim. Mezuniyet belgemin sisteme yüklenmesi ile birlikte de iş hayatına giriş yaptım. Şu an da Aselsan şirketinde Satın Alma Mühendisi olarak çalışmaktayım.

 

AGÜ öğrencilerine mezuniyet sonrası iş hayatına kısa sürede girebilmesi için neler tavsiye edersin?

Özgeçmişinizi başarılı projeler ile ya da gerçek hayat deneyimleri ile doldurmayı amaçlayın. Staj süreçlerinizde farklı birimlerde çalışarak farklı çalışma prensiplerini ve alanlarını keşfetmeyi amaçlayın. Bu deneyimlerde aktif olmaya çalışın. Bilgilerinizi ve yeteneklerinizi karşı tarafa göstermeyi amaçlayın.

 

Daha mezun olmadan iş bulmandaki en önemli etken veya etkenler neydi?

Daha mezun olmadan iş bulmamda en büyük etken, üniversite yıllarında staj yaparak iş dünyasında deneyim kazanmış olmam, ağ oluşturma becerilerimi geliştirmem, özgeçmişimi çeşitli sınıf dışı etkinlikler, projeler ile güçlendirmem, iş arama sürecini iyi yönetmek için etkili beceriler edinmem, online profesyonel profilimi güncel tutmam, hedeflediğim sektörü araştırmam ve iş ilanlarına özgün ve dikkat çekici başvurular yapmam oldu.

 

AGÜ’nün %100 İngilizce eğitim vermesinin iş hayatına girerken ne gibi avantajı oldu?

Bilindiği üzere, büyük şirketlerin çoğunluğu yeni işe alacağı kişileri İngilizce sınavlarına tabi tutmaktadır. Örneğin TUSAŞ, uluslararası kabul gören iTEP (International: English Language Proficiency Test Online) sınavından minimum belirli bir limit puan almanı istiyor. Bu sınav AGÜ öğrencilerin rahatlıkla tamamlayabileceği bir sınav olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan, Aselsan da İngilizce sınavına tabi tutmaktadır fakat AGÜ’nün %100 ingilizce olması nedeniyle sınava tabi tutmamaktadır.

 

AGÜ’yü tercih etme sebebin neydi?

AGÜ’yü tercih etmemde birkaç sebep vardır. Öncelikle eğitimin %100 ingilizce olması en önemli etkenlerden birsidir. Diğer yandan, akademik kadronun donanımlı, eğitim süreçlerinin kalifiyeli olması ve modern kampüs olanakları. Üniversite kontenjanının az olması da diğer sebeplerden birisi çünkü öğrenci ve akademisyenler arasındaki iletişimin daha yakın olmasını sağlıyor.

 

Bundan sonra kariyerindeki hedeflerin nelerdir?

Kariyerimdeki hedeflerim, liderlik pozisyonlarına yükselmek, uluslararası deneyimler edinmek ve iş dünyasında sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluk odaklı projelere katılmak gibi odaklarla şekilleniyor. Ayrıca, girişimcilik konusundaki ilgim ve sürekli öğrenme arzum, kişisel ve profesyonel gelişimimde önemli bir rol oynuyor. Bu hedefler doğrultusunda mentorluk yaparak ve deneyimlerimi paylaşarak da kariyerim boyunca pozitif bir etki yaratmaya çalışacağım.

 

İşyerindeki bir günün nasıl geçiyor?

Günüm maillerimi kontrol etmekle başlar. Aciliyeti olan işler üzerinde daha yoğunlaşarak akışı hızlandırmayı amaçlarım. Diğer yandan, tedarikçi firmalar ile yüz yüze yapılan toplantılara katılarak iş birliği süreçlerini güçlendirmeyi amaçlarız. İş haricinde ekip ile ya da diğer ekip üyeleri ile şirket içerisinde yer alan sosyal alanlarda vakit geçiririz. Şirkette geçen bir günüm genel hatlarıyla bu şekildedir.

 

Kabul ettiğin ve çalışmaya başladığın şu an ki işinden başka aldığın teklifler var mıydı?

Evet, vardı. TUSAŞ firmasında da Eğitim Planlama Uzmanı pozisyonunda işe alım sürecim vardı ve teklifte almıştım.